Názory a postrehy z tohto malého mesta

Škôlkari vyhrabali ľudské kosti!

26.09.2009 16:08

Hľadali poklad, našli ľudské kosti. Na detskom ihrisku na Podzámskej ulici v Hlohovci vyhrabali deti spodnú čeľusť lebky človeka. Nález šokoval najmä ich rodičov, ktorí ihneď zavozavolali políciu.
Pod šmykľavkou zaujal hrajúce sa deti trčiaci predmet.
"Paličkami sme ho začali vyhrabávaš. Mysleli sme si, že tam nájdeme poklad," povedala Pavlínka Koláriková (5). Namiesto pokladu objavili najskôr zub a potom celú sánku. "Nezľakla som sa. Chcela som hrabať ďalej, ale ocko mi to zakázal a zavolal políciu. Tešila som sa, že za nález dostanem od policajtov aspoň odmenu alebo medailu," dodala nej prílohe škôlkarka.
Keďže čeľusť bola staršia ako 50 rokov, skončila v rukách riaditeľa Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozefa Urminského. "Nebol to prvý takýto nález. Pred tromi rokmi tam pri výkopových prácach našli ľudskú stehennú kosť. Je veľmi pravdepodobné, že pri detailnejšom výskume by sme objavili aj ďalšie kostrové pozostatky," poznamenal Jozef Urminský. Mesto vybudovalo ihrisko len pred rokom na splanírovanej ploche. "Táto lokalita bola obývaná už v praveku. Potom tu stáli stredoveké domy, ktoré sa v 80. rokoch minulého storočia asanovali pre výstavbu sídliska, " upresnil Urminský.
Z akého obdobia čeľusť pochádza, ukáže až expertíza.
Podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva Lenky Šramkovej od starých kostí riziko nákazy nehrozí. "Ak by takýchto nálezov bolo na ihrisku viac, rodičia by jeho návštevu mali zvážiš z etického hľadiska," dodala.

Nový čas 27.8.2009

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode